icoane galerie despre iconari contact despre lucrari / anunturi formular comanda
table test
Interviu cu Matei Schinteie

realizat de Doru Decebal Feldiorean
publicat în Adevarul Covasnei - (2006).



- Matei, când v-a venit ideea pictării de icoane?

- Noi pictam de mai mulți ani, dar în mod profesionist am început în anul 2000; atunci ne-am hotarât sa desfa suram o activitate independenta. Înainte am pictat tablouri în ulei pe pânza si pe sticla, iar în 1991 am avut o expozitie personala în orasul Anina din judetul Caras-Severin, de unde sunt de loc.


- Sa întelegem ca de atunci va ocupati numai cu pictura sau aveti si alte activitati lucrative?

- Numai cu pictura. Pictura la atelier nu-ti mai da timp de altceva. Trebuie sa te dedici în totalitate. De fapt, nu ne ocupam cu pictura, ci cu iconografia. Nu mai putem spune ca suntem pictori, ci doar iconari.


- De ce? Este o diferenta între pictura si iconografie?

- Da, este o diferenta în sensul ca la iconografie nu ai libertatea de a picta ce vrei sau ceea ce îti imaginezi, ci trebuie sa lucrezi dupa model, sa fii într-o ascultare continua. La o icoana nu poti sa adaugi, nu poti sa scoti ceva. Totul este bine conturat si hotarât dinainte. De aceea, cred ca nu toti pictorii se apleaca asupra picturii de icoane, deoarece trebuie sa-ti înfrânezi pornirile artistice...

- Cum ati ajuns tu si sotia ta sa pictati icoane? De ce nu altceva?

- Ne-am rugat la Dumnezeu sa ne arate o cale ca sa-L slujim. Ne-am adresat si la omul lui Dumnezeu parintele Nil Efrim, de la Manastirea Marcus din judetul nostru. Parintele s-a rugat pentru noi si cu ajutorul sau ne-am " trezit " ca vrem sa pictam icoane. Iconografia este , de fapt , o slujire. Prin icoana se face evanghelizare , iar cel ce daruieste o icoana face un mic apostolat. Arta religioasa este fascinanta .

- În ce sens fascinanta?

- În toate sensurile . Când esti aplecat asupra icoanei nu mai apartii acestei lumi si nici nu-ti mai apartii tie . Esti fata în fata cu Dumnezeu si cu Sfintii Lui . De la pictarea de icoane nu pleci niciodata obosit, ci doar odihnit, atât sufleteste, cât si trupeste . În fata icoanelor te simti ocrotit . Va dati seama ca Bunul Dumnezeu a hotarât pentru mântuirea noastra sa faca minuni prin intermediul icoanelor ?!

- Sa înteleg ca nu v-ati orientat spre pictarea de icoane doar ca sa câstigati bani , ci ati vrut sa-L slujiti prin arta aceasta pe Dumnezeu?

- Slujirea lui Dumnezeu este cel mai bun lucru pe care poate sa-l faca un om . Cine picteaza numai pentru bani nu picteaza icoane, ci tablouri cu teme religioase. Pentru icoana trebuie sa ai o anumita stare sufleteasca , timp de rugaciune , post si multa jertfa de sine . Icoana are o lege a ei. Trebuie sa fie corespunzatoare din punct de vedere canonic . O " icoana " nescrisa sa stiti ca nu este icoana . Trebuie sa contina toate elementele dogmatice si de învatatura ortodoxa . Icoana nu este un simplu obiect de arta, este un obiect de cult. Noi nu vindem arta , ci obiecte de cult.


- Ce sentimente va încearca atunci când stiti ca icoanele voastre ajung în casele oamenilor?

- Avem mari satisfactii sufletesti , deoarece oamenii care cumpara icoanele , de obicei, sunt patrunsi de un sentiment religios, sunt mai sensibili. Am trait momente deosebite alaturi de unii clienti care plângeau în fata icoanelor, le sarutau sau care povesteau ca le-au schimbat viata , unii sau vindecat , sau unele femei au nascut - desi nu puteau inainte de a primi sau comanda o icoana . Nu din cauza iconarilor se întâmpla acestea, ci din cauza bunatatii lui Dumnezeu si a milei Lui fata de creatia Sa, care este omul. Daca oamenii au credinta în Dumnezeu, El lucreaza si savârseste minuni.

- Toate icoanele pictate sunt facatoare de minuni?

- Sfintii Parinti spun ca toate icoanele pictate sunt facatoare de minuni, dar minunile se înfaptuiesc numai la cei ce se roaga cu smerenie si sinceritate în fata lor, închinându-se si rugându-se la cel ce este reprezentat pe icoana.

- Pâna unde au ajuns icoanele pictate de voi?

- Cu ajutorul lui Dumnezeu avem lucrari în judet, în tara si chiar în strainatate, acestea din urma fiind duse de fratii nostri crestini ortodocsi, dar si de catolici si reformati. Am pictat icoanele praznicare de la Manastirea Marcus, de la Manastirea Bunea (judetul Dâmbovita), de la Manastirea Sfântul Vasile cel Mare (localitatea Moldova- Sulita, judetul Suceava), de la Capela cu Hramul Sfântul si binecredinciosul Justinian cel Mare (Bucuresti). Am pictat în 2003 catapeteasma Bisericii Sfintii Împarati Constantin si Elena (orasul Siret, judetul Suceava), unde sfintirea a fost facuta de un sobor de preoti în frunte cu Înalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Tot pentru orasul Siret am pictat pentru Primarie icoana Sfântul Ioan Botezatorul, patronul spiritual al localitatii. La Schiedam - OLANDA si Antwerpen - Belgia , Canada si Genova Italia . De asemenea, am donat Bisericii Sfântul Ilie din cartierul Steirdorf din Anina alte câteva icoane. Si, exemplele pot continua pe o lista foarte, foarte lunga. Icoanele noastre se afla în numeroase alte lacase de cult din Sinaia, Poiana Brasov, Prejmer, Brasov, de la Cota 1400, de pe Masivul Postavaru, dar si din judetul nostru. Aici, lucrarile noastre au ajuns la Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Târgu-Secuiesc, la Biserica cu Hramul Înaltarea Domnului din Voinesti, la Biserica Sfântul Nicolae din Ghelinta si chiar la viitoarea Biserica Izvorul Tamaduirii, ce va fi amplasata lânga Hotelul Montana din Covasna. Nu în ultimul rând, va pot spune ca, în anul 2001, Primaria si Consiliul Local Covasna au daruit presedintelui de atunci al României, Ion Iliescu, cu prilejul unei vizite în statiunea noastra, o frumoasa miniatura a unei porti secuiesti si o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul, pictata de mine si de Kornelia . Stie numai Bunul Dumnezeu pe unde au ajuns . Nu le mai pot tine evidenta . Principalul este sa ajunga acolo unde le este locul si sa fie folositoare pentru sufletele respective .


- Matei, în final te întreb cum reusiti, totusi, sa vindeti atât de multe icoane? Cum ajung crestinii sa comande icoanele pictate de voi?

- Mergem la hramuri de biserici si manastiri de pe întreg cuprinsul tarii, participam la diferite sarbatori religioase, la târguri traditionale si mestesugaresti. De asemenea, vindem lucrarile noastre în doua magazine din statiunea Covasna Manastirea SINAIA si CERNICA , Hotel CLERMONT din COVASNA si Biserica SFANTA TREIME din cartierul Ghencea din BUCURESTI . În sfârsit, vindem icoane si prin intermediul internetului, începând din 2002. Ne prezentam lucrarile pe site-ul www.schinteie.com si , mai de curând , am deschis un magazin on-line , ce poate fi accesat la www.comandaicoane.ro.


fotografie comerciala, webdesign, tiparituri